Heb je al een zomervakantie geboekt? Je bent zeker niet de enige. Samen met jou trekken de komende weken nog miljoenen andere Nederlanders de wijde wereld in! Veel mensen laten het sporten en actief zijn het liefste thuis en richten zich vooral op het heerlijke eten, de cocktails en lekker luieren op het strand. Nu is het natuurlijk niet zo dat de dagelijkse beweging opeens niet meer nodig is om fit te blijven, alleen vaak wordt er tegenop gezien. Onnodig, want eigenlijk is bewegen op vakantie helemaal niet zo moeilijk als je denkt!

Wist je bijvoorbeeld dat tijdens een strandwandeling al veel meer calorieën worden verbrand dan tijdens een wandeling op een verharde weg? Wij geven je 10 tips om tijdens uw reis en op uw eindbestemming toch in-shape te blijven. 

Maak je reis zo aangenaam mogelijk met deze 3 tips;

 1. Niets is lekkerder dan vlak voor de vlucht nog snel wat te eten of drinken. Maar wist je dat niet elke maaltijd of drank geschikt is ? Probeer zware maaltijden te vermijden. Deze maaltijden zijn moeilijker te verteren waardoor je niet goed kunt rusten/slapen. Hierdoor verlaat je minder fit het vliegtuig. 
 2. Nu kun je op elke hoek van een vliegveld wel koffie of thee bestellen, maar wist je dat dit eigenlijk een echte no go is? In een vliegtuig wordt een uitdrogende effect op gang gebracht. Deze cafeïnehoudende drankjes versterken dit effect alleen maar. Neem bijvoorbeeld water of een verfrissende smoothie! De laatstgenoemde vult ook gelijk de maag een beetje 😉 
 3. Een slechte zithouding zorgt voor een slechte doorbloeding, slapende lichaamsdelen en stijve spieren. Hier volgen 4 oefeningen die makkelijk te doen zijn en je fit houden tijdens de vlucht of autorit. 
  • Last van zere voeten? Zet je hielen op de grond en probeer je tenen zo hoog mogelijk op te tillen. Doe dit daarna andersom en probeer dan je hielen zo hoog mogelijk te krijgen. Herhaal dit 3x in setjes van 5.
  • Je enkels kun je eenvoudig soepel houden door je tenen op de grond te zetten, hielen in de lucht en vervolgens draai je rondjes. Dit doe je 5x linksom, daarna 5x rechtsom. Dit kun je zo vaak doen als je zelf wilt. 
  • Een oefening die misschien wat moeilijker is bij krappe vliegtuigstoelen, maar als doorgewinterde sporter laat je jezelf hier niet door tegenhouden; beweeg je linkerknie naar je borst en houd deze houding 15 seconden vast. Daarna wissel je af en doe je het ook met rechts. Ook deze oefening doe je 5x per been. 
  • Ook je bovenlichaam heeft beweging nodig; til je schouders op en draai ze in rondjes naar voren. Dit doe je 5 x en daarna nog eens 5x, maar dan draai je ze achteruit.  Deze setjes kunt je zo vaak herhalen als je zelf wilt. 

Houd jezelf ook op vakantie in topconditie

 1. Dat water belangrijk is om te drinken wisten we al, maar je kunt er ook fit mee worden! Ontdek aquabags! Deze makkelijk opvouwbare ‘tassen’ kunt u op uw vakantiebestemming vullen met water, waardoor je altijd een gewicht hebt om mee te trainen. ‘Geen fitness in het hotel’ is nu geen excuus meer 😉  https://www.youtube.com/watch?v=kHpWIUbaYgg
 2. Nu kennen we het hardlopen over het strand, beachvolleyballen, hiken etc. al een tijdje. Maar iets wat echt van de laatste jaren is, is suppen! Het ziet er redelijk makkelijk uit, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Het vraagt kracht vanuit je benen en een controle over je core, je traint er dus bijna heel je lichaam mee ! Vergeet niet goed in te smeren, want met de weerkaatsing van de zon op het water, gaat het verbranden snel! 
 3. Wil je helemaal opgaan in uw vakantie sport en het leren van de echte locals? Bezoek het land waar de sport zijn oorsprong heeft! Leer surfen in Hawaii, ga yoga’en in India, salsa dansen in Spanje, capoeira in Brazilië of zandsurfen in Marokko!
 4. Doe om de dag 15 tot 20 minuten wat spieroefeningen. Denk aan: squats, sit-ups, planking, push-ups en wat rek- en strekoefeningen. Wedden dat de kinderen of je partner gelijk meedoen als je ze uitdaagt?
 5. Probeer de stadjes in de buurt zoveel mogelijk te voet te bezoeken. Je ziet veel meer dan vanuit een bus of auto en doordat je loopt mis je minder van wat er om u heen gebeurt dan bijvoorbeeld op een fiets! 
 6. Strandwandeling, bergwandeling, boswandeling etc.
 7. Strandspelletjes, waterspelletjes.

De meeste tips zijn natuurlijk ook goed te gebruiken voor vakantie in eigen land! Fijne zomervakantie!