Het is november. De herfst is in volle gang en het wordt steeds kouder. Het is nog geen winter, maar u kunt niet vroeg genoeg voorbereid zijn op kou. Natuurlijk is het noodzakelijk om een aantal maatregelen te treffen, want kou heeft effect op uw lichaam.

Organen/spieren werken minder goed door de kou

Gemiddeld gezien is je lichaamstemperatuur 37 graden. Als het kouder wordt, neemt niet alleen de temperatuur om u heen af. U koelt zelf ook een beetje af. Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren. Uw spieren krijgen het zwaarder, omdat het signaal wat uw hersenen via de zenuwen doorgeeft minder goed doorkomt. Vooral in de fijne motorische handelingen is dit merkbaar. Probeer maar eens in de kou een schroefje aan te draaien.

Blessures door kou

Onder koude weersomstandigheden liggen blessures op de loer. Een goede warming-up is essentieel, dus ren tijdens het warmlopen maar een extra rondje. Het is aan te raden om een kwartier op te warmen voor de daadwerkelijke training. Ondanks dat het kouder is, moet u de cooling-down aan het einde van de inspanning zeker niet overslaan.

Dit doet de kou met uw lichaam

Hoe kouder het is, des te hoger zet u de verwarming. Voor uw lichaam geldt hetzelfde. Wanneer het koud is, dan heeft uw lichaam veel energie nodig om weer op te warmen. Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam. Hierdoor wordt uw inwendige temperatuur op peil gehouden. Ook zult u gaan rillen, een reflex waarmee u warmte produceert.

Vochtverlies

Koude lucht is tegelijkertijd ook droge lucht. U houdt minder vocht vast dus is het noodzakelijk dat u meer drinkt. Het lichaamszweet verdampt extra snel door de droge lucht en ook hierdoor verliest u vocht. Ook al heeft u minder dorst als het koud is, let op dat u voldoende drinkt.

Wat tips tegen de kou

Wat het prettige is van kou tegenover warmte, is dat u zich tegen kou kunt kleden. U kunt het volgende doen tegen de kou;

  • Draag verschillende lagen waarvan de onderste laag eventueel een thermoshirt is. Gaat u buiten sporten? Zorg er dan voor dat de bovenste laag waterafstotend is, zodat neerslag niet binnen kan dringen. Trek na afloop meteen droge kleding aan;
  • Blijf in beweging. Door in beweging te blijven blijft u continu warmte produceren. Blijf niet te lang stilstaan. Het lichaamszweet verdampt wat zorgt voor snelle afkoeling.