Lymfeklierkanker

Klachten aan de benen kunnen zich in verschillende vormen voordoen. Een van deze klachten kan oedeem zijn. Oedeem kenmerkt zich aan een zwaar of vermoeid gevoel in de benen en vaak treedt er een verdikking, lichte zwelling of vochtophoping op. Ook kunt u last hebben van prikkelende pijnklachten of het gevoel hebben dat u uw benen niet of nauwelijks kunt bewegen.

Oedeem kan al ontstaan wanneer u uw arm stoot. Na het stoten van de arm ontstaat er een blauwe plek, wat duidt op een kapot bloedvat. Hier komen verschillende stoffen vrij en ontstaat er een zwelling op basis van vocht. Dit is ook een vorm van oedeem, maar meestal verdwijnt deze zwelling na een paar dagen.

97458134

Primaire oedeem is aangeboren en secundaire oedeem is niet. Secundaire oedeem ontstaat door onderliggende ziektes of andere invloeden van buitenaf zoals lymfeklierkanker.

Bij zowel lymfeklierkanker als andere vormen van kanker kunnen lymfevaten en -klieren beschadigd raken. In de meeste gevallen ontstaat de schade tijdens de behandeling van kanker wanneer men een operatie of radiotherapie ondergaat.

Wilt u een afspraak maken?

Bel Fysiotherapie de Doelen: 0182 - 529151