Hyperventilatie… Een medische term voor te snel ademen. Gemiddeld genomen ademen volwassenen tien keer per minuut. Bij hyperventilatie is dat meer dan het dubbele. Als dit gebeurt verdwijnt er te veel kooldioxide uit je lijf en wordt er teveel zuurstof opgenomen.

Bij acute hyperventilatie krijg je het benauwd, kun je het gevoel hebben dat je stikt of zelfs flauwvallen. Bij chronische hyperventilatie kunnen de klachten uiteenlopen van vermoeidheid tot duizeligheid. Komt dit je bekend voor?

Wat zijn oorzaken en gevolgen van hyperventilatie? 

De oorzaken zijn niet altijd duidelijk. Stress kan de symptomen verergeren. Door stress ga je namelijk nog sneller ademhalen, waardoor je een vicieuze cirkel krijgt. Ook kunnen mensen angstig worden als ze weten dat ze last hebben van hyperventilatie. Dit kan zelfs zulke ernstige vormen aannemen dat er een paniekstoornis als straatvrees ontstaat. Het is dus heel belangrijk dat je hyperventilatie klachten serieus neemt en er niet mee blijft lopen. 

Symptomen van hyperventilatie

Ondanks dat er te veel zuurstof is, is er onvoldoende zuurstofgehalte in de hersenen. Hierdoor kunnen onder andere de volgende klachten ontstaan:

 • Duizeligheid;
 • Verward voelen;
 • Druk op de borst;
 • Stijve spieren;
 • Slapeloosheid;
 • Een verdoofd gevoel.

Als je hier last van hebt, gaap of zucht je ook vaker. Dat gapen zorgt ook voor problemen, want hierdoor verdwijnt er nog meer kooldioxide uit het bloed.

Wat helpt bij hyperventilatie?

 1. Een goede rustige buikademhaling werkt en zorgt ervoor dat de hyperventilatie verdwijnt. Het klinkt misschien makkelijker dan het lijkt, zeker als je stress ervaart. Je ademhaling gaat dan met jou aan de haal. Het leven anders indelen is hierbij van belang. 
 2. Een therapeut kan je hierbij helpen met cognitieve therapie. Hiermee wordt gekeken wat de oorzaak is en hoe je je leven anders in kunt delen. Ook mindfulness kan bijdragen aan een goede ademhaling, omdat dit gericht is op het wegnemen van stress.
 3. Drinken van cola en koffie stimuleert dit. Als je hier last van hebt, kun je dit beter laten staan.
 4. Ademhalingsoefeningen. Als je zelf aan de slag wilt gaan, kun je de volgende oefening doen:
  1. Ga rustig liggen;
  2. Leg je handen op je buik;
  3. Adem 4 tellen in, waarbij de buik uitzet;
  4. Adem dan uit waarbij de buik naar binnen gaat;
  5. Probeer het uitademen lang vol te houden;

Heb je last van hyperventilatie en wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?  Neem dan contact op met de praktijk.