Bewegen geeft lucht

Wordt u benauwd als u bijvoorbeeld de trap oploopt of met klusjes in huis bezig bent? Of heeft u last van hoestbuien en heeft uw dokter u de diagnose COPD voorgehouden? Dan heeft u misschien de neiging om lichamelijke inspanning te vermijden in de hoop dat u minder snel kortademig wordt. Maar als u weinig in beweging bent, krijgt u juist meer klachten! Van veel stilzitten wordt u namelijk minder fit, waardoor u nog meer energie nodig zult hebben voor de dagelijkse activiteiten. Wanneer deze bewegingen al een hele opgave worden, zult u niet meer aan extra bewegen toe komen. Daardoor is de kans groot dat u in een neerwaartse spiraal terechtkomt: meer benauwdheid, minder bewegen en nog minder kunnen doen. Door regelmatig te bewegen kunnen u deze spiraal doorbreken.

hartvaatlong

voor wie is het programma geschikt?

Wanneer u 17 jaar of ouder bent en gediagnosticeerd bent met COPD dan is dit programma geschikt voor u. De training wordt voor iedere deelnemer individueel opgesteld en zal uitgaan van uw conditie op dat moment. Het is dus niet van belang dat u op het moment van starten in een goede conditie verkeerd. De vooruitgang wordt wordt iedere 6 weken opnieuw in kaart gebracht.

Voordelen van het beweegprogramma

hart

Bewegen heeft niet alleen een positieve effect op COPD maar ook op andere aandoeningen:

  • Minder klachten van de rug en andere gewrichten
  • De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleint
  • Het heeft een positieve invloed op de bloeddruk
  • Positieve invloed op botontkalking
  • Positieve invloed op stressklachten
  • Minder kans op diabetes

De behandeling

Tijdens de intake worden uw klachten in kaart gebracht. Dit wordt gedaan met behulp van de diagnose die u arts heeft gesteld, de longfunctie van uw laatste blaastest en de uitslag van uw laatste blaastest. Tevens vindt er een lichamelijk onderzoek en een vraaggesprek plaats. Deze gegevens worden gebruikt bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan. Voordat u kunt beginnen aan het programma, is het noodzakelijk dat we een aantal testen uitvoeren. Dit zijn: 6 minuten wandeltest, lengte, gewicht, vetpercentage, BMI, bloeddruk, vragenlijst en krachttesten. Naar aanleiding van uw blaastest en fietstest wordt u ingedeeld in een groep. Het beweegprogramma COPD is voor patiënten verschillend.

U heeft een verwijzing van de huisarts/longarts met vermelding van COPD en de FEV1 nodig om aan dit programma mee te doen

Doelstellingen

Het beweegprogramma streeft een aantal realistische doelen

  • Het verbeteren van het uithoudingsvermogen
  • Het vergroten van de loopafstand
  • De toename van spierkracht in de armen en benen
  • Het verbeteren van de slijm, ophoesten

Kortom een verbetering van de kwaliteit van het leven!

Wilt u een afspraak maken?

Bel Fysiotherapie de Doelen: 0182-529151