Rug-netwerk

Fysiotherapie de Doelen te Gouda is aangesloten bij het Rug-netwerk.  Wij hebben meerdere (manueel) therapeuten die u kunnen helpen met uw rugklachten.

rugnetwerk-gouda

Wat kunt u van het Rug-netwerk verwachten?

Het Rug-netwerk is een samenwerkingsverband van eerstelijnsfysiotherapeuten en oefentherapeuten die samenwerken met ziekenhuizen en revalidatiecentra over de behandeling van mensen met lage rugpijn. Het is opgezet om de kwaliteit van de zorg voor mensen met rugklachten te verbeteren. De aangesloten praktijken werken volgens de laatste richtlijnen en wetenschappelijke ontwikkelingen, vastgelegd in behandelprotocollen.

Het Rug-netwerk heeft een nauwe relatie met universiteiten en onderwijsinstellingen en legt daardoor het verband tussen wetenschap en praktijk. Inhoudelijke scholing en visitatie zorgen voor borging van de  kwaliteit van handelen van de therapeuten

Lage rugklachten

Lage rugklachten komen in Nederland veel voor. In een bevolkingsonderzoek bij mensen van 25 jaar en ouder bleek lage rugklachten de meest genoemde klacht van alle klachten van het bewegingsapparaat. In verreweg de meeste gevallen wordt er bij beeldvormend onderzoek geen relevante lichamelijke afwijking gevonden.

Rugklachten zijn lastig en vervelend en kunnen uw humeur er onder laten lijden. Ook het dagelijks leven kan er door worden belemmerd, zoals het doen van het huishouden, uw werk en andere activiteiten als sporten, winkelen, uitgaan of tuinieren. In de meeste gevallen gaan rugklachten vanzelf over. Lukt het niet om zelfstandig tot herstel te komen, dan is het verstandig om hulp te zoeken bij de huisarts of een oefen- of fysiotherapeut.

De therapeuten van het Rug-netwerk hebben lage rugklachten als specifiek aandachtspunt, hebben hiervoor specifieke scholing gevolgd en zijn ervaren in het behandelen van rugklachten. Onze therapeuten werken binnen het netwerk samen ten aanzien van het thema rugklachten, niet alleen met andere therapeuten,  maar ook met huisartsen, medisch specialisten en revalidatiecentra.

De behandeling

De juiste zorg, op de juiste plaats en op het juiste moment. Het netwerk biedt in Noord Holland goede zorg voor rugklachten bij u in de buurt. De behandeling is gericht op het verbreden van uw kennis over uw rugklachten met als doel de zelfredzaamheid te verhogen.

De behandeling wordt individueel afgestemd op uw persoonlijke situatie en is afhankelijk van de doelen die samen met u worden gesteld. Oefentherapie wordt in de meeste gevallen ingezet eventueel ondersteund door de therapeut uitgevoerde manuele verrichtingen. Bij langdurige rugklachten staat de gedragsmatige aanpak in de behandeling centraal. Het programma zal bestaan uit:

  • Inzicht verkrijgen in het ontstaan van uw klachten en uw reactie op pijn;
  • Adviezen ten aanzien van uw dagelijkse bewegingen en begeleiding bij het hervatten van werkzaamheden of sport;
  • Oefentherapie.
  • Indien noodzakelijk manuele therapie en/of massage.

Het is belangrijk dat u zelf actief deelneemt aan de behandeling en de adviezen van de therapeut opvolgt. Alleen op deze wijze kunt u sneller genezen. Centraal staat dat bewegen goed is voor uw rug.

Verwijzing en vergoeding

Met verwijzing
Als u aanvullend verzekerd bent worden de behandelingen, afhankelijk van uw aanvullende pakket, geheel vergoed, soms met een maximum bedrag of maximaal aantal behandelingen per jaar. In de polis van uw zorgverzekeraar staat hoe u precies verzekerd bent. Als u niet aanvullend verzekerd bent worden de behandelingen bij u in rekening gebracht.

Zonder verwijzing
Oefentherapie en fysiotherapie zijn direct toegankelijk, dat wil zeggen dat u ook zonder verwijzing van een arts naar een therapeut kunt. Dit maakt niets uit voor de vergoeding vanuit uw verzekering. Als u twijfelt over de oorzaak van uw klachten kunt u natuurlijk altijd advies vragen bij uw huisarts of specialist. Na een advies van de huisarts of specialist dient wel een verwijsbrief meegegeven te worden.

Wilt u een afspraak maken?

Bel Fysiotherapie De Doelen: 0182 - 529151