Waarom Functionele Looptraining
Functionele looptraining is geschikt voor u, wanneer u een letsel, zoals een botbreuk, band- of spierletsel hebt opgelopen. Tevens kan het uitkomst bieden wanneer u last heeft van artrose of gewrichtsvervanging. Door deze aandoeningen kan er vaak een veranderde wijze van lopen ontstaan. Ook tijdens het uitvoeren van andere activiteiten in het dagelijks leven is er vaak sprake van ‘anders bewegen’. Denk hierbij aan activiteiten als traplopen, gaan zitten en staan, hardlopen en uitvoeren van andere sporten. Vooral in het begin spelen vaak pijn, stijfheid, angst, onzekerheid en het niet kunnen gebruiken en normaal belasten van het aangedane been een rol.
Voor wie?
De looptraining is bedoeld voor mensen die beweegproblemen in de benen ervaren tijdens het lopen. Maar ook wanneer u een verminderd bewegingsgevoel in de benen door pijn ervaart. Daarnaast kan het uitkomst bieden wanneer u lijdt aan instabiliteitsklachten van de heup, knie en enkel.
Wat kunt u verwachten?
Tijdens de behandeling leert u hoe u goed moet lopen en bewegen en wordt er gewerkt aan het weer automatisch uitvoeren van de handelingen. Veel patiënten weten niet meer hoe ze normaal moeten lopen en bewegen. Het doel van de behandelingen is om het lopen te verbeteren door zo veel mogelijk zelf te oefeningen, zodat u zo weinig mogelijk behandelingen nodig heeft. Wij letten erop dat de belasting niet te hoog is. Een te hoge belasting zorgt ervoor dat de klachten niet afnemen.
De behandeling
Tijdens de eerste afspraak vindt er een uitgebreidt onderzoek plaats. Het onderzoek bestaat uit een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek, video-opname en looponderzoek. Voor het looponderzoek en de video-opname wordt u verzocht om een broek en een T-shirt mee te nemen. Tevens wordt u verzocht om schoenen mee te nemen waar u dagelijks op loopt. De hak van de schoen mag niet hoger zijn dan drie centimeter. Aan de hand van de video-opnamen worden de bevindingen van de therapeut met u besproken. Dit is volgens ons een goede manier om u duidelijk te maken wat er tijdens het lopen en het (voort)bewegen niet goed gaat. Aan de hand hiervan wordt vastgesteld of een behandeling noodzakelijk is. Het geheel van onderzoek en video-opnames zal ongeveer een halfuur in beslag nemen.