Heeft u last van nekpijn?
Uw nek draagt een gewicht dat vergelijkbaar is met het gewicht van een bowlingbal. Ongeveer 70% van de mensen heeft in zijn leven wel eens last van nekklachten. Deze klachten kunnen zich beperken tot de nek, maar deze kunnen ook uitstralen naar de schouders, armen en het hoofd (hoofdpijn). Pijn aan de nek kan veel invloed hebben op jouw kwaliteit van leven, zowel tijdens het werk als bij andere activiteiten in het dagelijks leven.
Vaak kan er geen duidelijk oorzaak van nekpijn vastgesteld worden en is deze na een paar dagen/weken weer weg. Bij een op de zeven mensen duren de klachten langer dan zes maanden, dit wordt ook welchronische nekpijngenoemd. Als u last hebt van uw nek, is het dus van groot belang om hier naar te laten kijken!
Oorzaken van nekpijn
Mechanische nekpijnkan optreden door lichte verwondingen of verrekte spieren of pezen in de nek en worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding. Ook kunnen nekklachten ontstaan ten gevolge van een auto-ongeluk, wat ook eenwhiplashwordt genoemd. Klachten die op kunnen treden na een whiplash zijn duizeligheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, oogklachten, oorklachten, bewegingsangst en overgevoeligheid voor licht en geluid.
We spreken van een ‘draaihals’, ‘scheefhals’ of dwangstand van de hals wanneer het hoofd naar een bepaalde kant is verdraaid en het erg moeilijk en vooral erg pijnlijk is om deze weer terug te draaien. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een slechte houding tijdens het slapen, waardoor een of meerdere nekspieren verkrampt raken.
Slijtagevan de halswervels en tussenwervelschijven is een veelvoorkomende oorzaak bij ouderen. Dit wordt ook wel cervicale spondylose genoemd.
Nekklachten kunnen ook optreden in de vorm van eennekhernia. Dit veroorzaakt gevoelloosheid, tintelingen en verlies aan spierkracht in delen van de arm en treden op wanneer de wortel van de zenuw in de nek in de knel komt of beschadigd raakt.
Wat kan een fysiotherapeut voor je betekenen?
Eerst dient de oorzaak van je nekpijn vastgesteld te worden. Om vast te stellen welke therapie het beste voor u werkt, is het belangrijk dat u eerst een goede intake krijgt bij een fysiotherapiepraktijk. In dit gesprek wordt bepaald welke fysiotherapeut en welke behandeling het beste aansluit bij uw specifieke klachten.
Na aanmelding bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek om te achterhalen wat de oorzaak van de nekpijn is. Zodra u weet wat de oorzaak is kan er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden met oefeningen en specifieke behandeltechnieken die helpen aan uw herstel. Er zit veel verschil in behandelingen. Wij adviseren om bij nekklachten altijd te kiezen voor een gespecialiseerde fysiotherapeut (veelal een manueel therapeut) met ruime ervaring in de behandeling van nekklachten.
Voorkom nekpijn
- Rek en strek regelmatig uw nek en schouders.
- Wees voorzichtig tijdens het tillen van zware voorwerpen. Buig door uw knieën en houd uw ruggengraat recht terwijl het voorwerp zicht tussen uw voeten bevindt. De voeten moeten een schouderbreedte uit elkaar staan. Wanneer u het voorwerp optilt, houdt u dit zo dicht mogelijk tegen uw lichaam.
- Als u dagelijks veel zit omdat u bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt, strek dan elk uur even uw benen
- Pas regelmatig uw zithouding aan.
- Zorg dat u goed rechtop zit in uw stoel en dus niet onderuit hangt
- Zorg dat u uitgerust bent; vermoeide ogen veroorzaken een wazig zicht, waardoor u geneigd bent de torso en nek richting uw computerscherm te bewegen.
- Neem een correcte slaaphouding aan. Dit is erg belangrijk voor het vermijden van nekpijn! Misschien kent u het wel? Wakker worden met nekpijn en er de hele dag last van hebben. Dit kan leiden tothoofdpijn,geprikkeldheidenvermoeidheid. Kies daarom een goed kussen waar uw hoofd comfortabel op ligt tijdens het slapen.
- Slaap niet op uw buik; dit is niet alleen slecht voor uw rug, maar ook voor uw nek
- Vermijdstress. Spanningen zetten bepaalde spieren onbewust onder druk terwijl u dat vaak niet eens door hebt. Spieren die vaak onder druk staan en verkrampen worden vaker moe zodat nekspanning en later zelfs nekpijn kan ontstaan.
- Ontspan uw nek en maak uw spieren los met de volgendeeenvoudige oefeningen
- Draag een shawl wanneer het buiten koud en nat is