Peter Koenraad

BIG nummer : 99034164304

Ik ben werkzaam bij fysiotherapie De Doelen als algemeen fysiotherapeut, manueel therapeut, orofaciaal therapeut en mimetherapeut.

Manuele therapie

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut, die na zijn/haar opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Manuele therapie is een specifieke behandelwijze gericht op het bewegingsapparaat. De functie van het bewegingsapparaat is bewegen. Een stoornis in het bewegen wordt een functie-stoornis genoemd.

De functiestoornis kan zich uiten in verschillende klachten aan spieren, pezen, gewrichten, kapsels, banden, tussenwervelschijven etc. Enkele voorbeelden van klachten zijn: nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen, rugklachten met uitstralende pijn naar de benen, hoofdpijnen en kaakklachten.

De manueeltherapeut zal na inventarisatie van de klachten het bewegingsapparaat middels een specifiek manueeltherapeutisch onderzoek analyseren.Tijdens de behandeling worden de gewrichten door de manueeltherapeut op een rustige, meestal pijnvrije manier bewogen. Er is absoluut geen sprake van “kraken” of “rechtzetten”. Door het bewegen wordt getracht het lichaam weer optimaal te laten functioneren.

Fysio/manuele therapie bij kaakgewrichtsklachten

Craniomandibulaire dysfunctie (CMD) ofwel temporomandibulaire dysfunctie (TMD) zijn verzamelnamen voor aandoeningen van het kauwstelsel, d.w.z. het kaakgewricht en de omliggende spieren, banden, bloedvaten en zenuwen. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn pijn, bewegingsstoornissen van de onderkaak en hinderlijke gewrichtsgeluiden in het kaakgewricht. De pijn wordt met name ter plaatse van het kaakgewricht in het oor gevoeld.

Andere pijngebieden zijn in mindere mate specifiek voor CMD, alhoewel patiënten met CMD ook vaak pijnklachten aangeven in de regio van de wang/kin, boven de oren op de schedel en in de nek. De mogelijke oorzaken van CMD kunnen zijn: een ongeval, aangeboren afwijkingen, systeemziekten (o.a. reuma) en overbelasting.

Voor de behandeling kan, afhankelijk van de diagnose, uit diverse fysio-manueeltherapeutische mogelijkheden worden gekozen: houdings- en bewegingsadvies, uitleg, massage, manipulatie, oefentherapie, thermotherapie en TENS.

Ik ben gespecialiseerd in het verhelpen van de volgende klachten:

Wilt u een afspraak maken?

Bel Fysiotherapie De Doelen: 0182 - 529151