Op zoek naar een behandeling tegen rug- / nekpijn bij De Doelen Fysiotherapie Gouda?

Ongeveer 80% van de mensen heeft wel eens in min of meerdere mate te maken met rug- of nekpijn. De rug is bij veel mensen een zwakke plek, logisch: uw rug moet immers ongeveer tweederde van uw lichaamsgewicht dragen.

De gemiddelde fysiotherapeut krijgt dan ook heel wat mensen met rug- of nekklachten over de vloer.In de meeste gevallen gaat het om aspecifieke rugklachten. Dat betekent dat de pijn niet een duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft.

fysio Gouda, fysiotherapie gouda, fysiotherapeut gouda, fysio sporten, fysiotherapie sporten, fysiotherapeut sporten, gouda sporten, fysio bewegen, fysiotherapie bewegen, fysiotherapeut bewegen, gouda bewegen

Wat zijn oorzaken van rug- / nekpijn?

Rug- en nekklachten zijn meestal het gevolg van een verkeerde belasting. Rugpijn kan ontstaan doordat u meer tilt dan uw rug kan verdragen. Ook het eenzijdig en statisch belasten van uw rug kan tot pijn leiden. Dat betekent dat er langdurig een geringe kracht wordt uitgeoefend op uw rug. Zeker als u daarbij niet rechtop staat of het gewicht niet gelijk is verdeeld. Rug- of nekpijn kan tevens ontstaan door onderbelasting.

Zittend werk en weinig beweging zorgen voor een slechte doorbloeding. De spieren die de wervelkolom in balans moeten houden worden slap, de kolom zelf wordt stijf en er treedt eerder botontkalking op.

Ten slotte bestaat er nog een fenomeen dat we psychische of emotionele overbelasting noemen. Als u niet goed in uw vel zit en spieren voortdurend aangespannen zijn, zelfs als u slaapt, kunnen ook rugklachten ontstaan. Het lijkt dan een fysieke klacht, maar heeft eigenlijk een psychische oorzaak.

Wat kan De Doelen Fysiotherapie Gouda voor u betekenen?

fysio Gouda, fysiotherapie gouda, fysiotherapeut gouda, fysio sporten, fysiotherapie sporten, fysiotherapeut sporten, gouda sporten, fysio bewegen, fysiotherapie bewegen, fysiotherapeut bewegen, gouda bewegen

Eerst dient de oorzaak van uw rugpijn vastgesteld te worden. Er zit namelijk een groot verschil in een behandeling op basis van overbelasting, onderbelasting of dat de rugklachten veroorzaakt worden door psychische problemen.

Om vast te stellen welke therapie het beste voor u werkt, is het belangrijk dat u eerst een goede intake krijgt bij een fysiotherapiepraktijk. In dit gesprek wordt bepaald welke fysiotherapeut en welke behandeling het beste aansluit bij uw specifieke klachten.

Langdurige rug / nek klachten?

Als u al lange tijd loopt met rug- of nekklachten, adviseren wij om naar een gespecialiseerde therapeut of naar een gespecialiseerd centrum voor rugklachten te gaan. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van rug- en nekklachten. Echter een manueel therapeut kijkt wel specifiek naar de lichamelijke klacht. Als u vermoed of als er tijdens de intake naar voren komt dat er een psychische oorzaak is, dan kan de manueel therapeut u adviseren om de fysieke fysiotherapiebehandeling te combineren met een coaching traject of psychologische begeleiding. In een gespecialiseerd rugcentrum bent u dan aan het goede adres. Hier werken alle specialisten samen aan uw herstel.

Voorkom rug- / nekklachten 

 • Wissel regelmatig van houding
 • Bij zwaarder gewicht kunt u meer vanuit de benen tillen
 • Houd de last die u moet tillen zo dicht mogelijk bij uw lichaam.
 • Beweeg minimaal 30 minuten per dag ( bijvoorbeeld: wandelen, fietsen, zwemmen etc.)
 • Vermijd bij acute lage rugklachten in de eerste fase (+/- 2 weken) de provocerende beweging. 
 • Bij eventueel overgewicht kan het een positief effect geven als hier aan gewerkt word
 • Doe buik- en rugversterkende oefeningen om de belastbaarheid van de rug te verbeteren. 
 • Zorg voor goed schoeisel bij het sporten.
 • Zit, lig of sta nooit lang in dezelfde houding, dus variëren 😀
 • Loop niet dagelijks op hoge hakken.
 • Gebruik een goede bureaustoel, maar voor het zitten geld alsnog dat variëren van houding het belangrijkst is!
 • Slaap op een matras dat voor u comfortabel voelt. 

Wilt u een afspraak maken?

Bel Fysiotherapie De Doelen: 0182-529151