Heeft u last van rugpijn?

Ongeveer 80% van de mensen heeft wel eens in min of meerdere mate te maken met rugklachten / rugpijn. De rug is bij veel mensen een zwakke plek, logisch: uw rug moet immers ongeveer tweederde van uw lichaamsgewicht dragen.

De gemiddelde fysiotherapeut krijgt dan ook heel wat mensen met rugklachten over de vloer.In de meeste gevallen gaat het om aspecifieke rugklachten. Dat betekent dat de pijn niet een duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft.

Wat zijn oorzaken van rugpijn?

Rugklachten zijn meestal het gevolg van een verkeerde belasting. Rugpijn kan ontstaan doordat u meer tilt dan uw rug kan verdragen. Ook het eenzijdig en statisch belasten van uw rug kan tot pijn leiden. Dat betekent dat er langdurig een geringe kracht wordt uitgeoefend op uw rug. Zeker als u daarbij niet rechtop staat of het gewicht niet gelijk is verdeeld. Rugpijn kan tevens ontstaan door onderbelasting.

Zittend werk en weinig beweging zorgen voor een slechte doorbloeding. De spieren die uw wervelkolom in balans moeten houden worden slap, de kolom zelf wordt stijf en er treedt eerder botontkalking op.

Ten slotte bestaat er nog een fenomeen dat we psychische of emotionele overbelasting noemen. Als u niet goed in uw vel zit en uw spieren voortdurend aangespannen zijn, zelfs als u slaapt, kunnen ook rugklachten ontstaan. Het lijkt dan een fysieke klacht, maar heeft eigenlijk een psychische oorzaak.