Een slijmbeursontsteking (bursitis) van de schouder is een pijnlijke aandoening die niet leeftijdsgebonden is, maar vaker voorkomt naarmate je ouder wordt. Een slijmbeursontsteking van de schouder kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat dit door een beweging die vaak wordt herhaald, zoals werpen. Hierdoor ontstaat er wrijving bovenin de schouder.

Wat is een slijmbeursontsteking van de schouder?

Deze aandoening doet zich voor wanneer de bursa beschadigd, geïrriteerd of ontstoken raakt. Dit veroorzaakt pijn. Normaal gesproken zorgt de bursa ervoor dat de schouderpezen makkelijk onder het schouderdak kunnen glijden. Een bepaalde houding, bewegingen die veel herhaald worden of ziekteprocessen kunnen ervoor zorgen dat de bursa ‘geblesseerd’ raakt. Hierdoor glijdt de pees er niet meer soepel onder door en kan de schouder pijnlijk worden.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking van de schouder

  • Overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking van de schouder. Als je in korte tijd veel wrijving uitoefent op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd en daarna ontstoken raken.
  • Een slijmbeursontsteking kan ook veroorzaakt worden door een verstoord bewegingspatroon. De slijmbeurs kan bekneld raken tussen de schouderkop en het schouderdak als je je arm optilt. Hierdoor raakt de slijmbeurs geïrriteerd.
  • Ook kan deze aandoening ontstaan door een trauma, bijvoorbeeld een val op de schouder.

Herstel van een slijmbeursontsteking van de schouder

Blijf bewegingen doen die goed gaan en probeer zoveel mogelijk pijnlijke bewegingen te vermijden. Dit draagt bij aan de conditie van je schouder en de spieractiviteit. Voor verdere adviezen kunt u een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten.