Heeft u last van voet- en enkelpijn?

Uw voeten dragen u uw hele leven. Wanneer u hard loopt, vangen uw voeten per stap ongeveer drie keer uw lichaamsgewicht op! Voet- en enkelklachten kunnen een goede mobiliteit in de weg staan omdat deze erg hinderlijk zijn. Afwijkingen van de voetstand en enkelklachten kunnen tijdens de normale ontwikkeling van een kind al voorkomen. Denk hierbij aan platvoetjes bij baby’s en jonge kinderen. Hier is dan vaak ook geen behandeling voor.

Doordat de banden en voetspieren in de loop van het leven minder sterk worden, kunnen afwijkingen ontstaan die pijnlijk zijn en voor een belemmering in de dagelijkse bezigheden kunnen zorgen. Het is dan verstandig om hier iets aan te laten doen!

fysio Gouda, fysiotherapie gouda, fysiotherapeut gouda, fysio sporten, fysiotherapie sporten, fysiotherapeut sporten, gouda sporten, fysio bewegen, fysiotherapie bewegen, fysiotherapeut bewegen, gouda bewegen

Hoe ontstaan voet- en enkelklachten?

Enkelklachten
De enkel bestaat uit drie botdelen: het kuitbeen, het scheenbeen en het sprongbeen. Vaak treden enkelklachten op wanneer u een vreemde of onnatuurlijke beweging maakt met de enkel en de spieren deze beweging niet kunnen opvangen. Dit kan verrekking van de gewrichtsbanden (verzwikking) of een inscheuring (verstuiking) veroorzaken. In de meest erge gevallen kan de enkel zelfs gebroken zijn.

Verzwikte enkel – Aan de buitenkant van de enkel zitten drie enkelbanden die voor stabiliteit zorgen. Wanneer u uw enkel hebt verzwikt kunnen deze enkelbanden uitrekken met als gevolg pijn en zwelling.

Verstuikte enkel – Bij een verstuiking zijn de enkelbanden gescheurd. Vaak ziet de enkel dan dik en blauw. Verschijnselen die kunnen wijzen op een verstuikte enkel zijn; pijn aan de buitenzijde van de enkel, een bloeduitstorting of niet meer op de voet kunnen staan.

Botbreuk– Wanneer de enkel gezwollen is, is het vaak moeilijk om onderscheid te kunnen maken tussen een verstuiking of een botbreuk. Wanneer de zwelling na enkele dagen verminderd is, kunt u beter inschatten of de enkel gebroken of verstuikt is. Wanneer u niet meer kunt staan of lopen en wanneer de stand van de voet ten opzichte van het onderbeen afwijkt, is de enkel mogelijk gebroken.

Artrose – Als het kraakbeen in het enkelgewricht is versleten, spreken we van artrose. Dit geeft veel pijn tijdens het bewegen, maar ook wanneer u niet beweegt. Artrose leidt ook vaak tot een stijf gevoel in de enkel, een zwelling of een afwijkende stand van de enkel of voet.

Overbelasting van pezen – De pezen die zich in de enkel bevinden kunnen snel overbelast raken door bijvoorbeeld sporten, een foute stand van de voet, platvoeten, een doorgezakte voet of beenlengeverschil. Vaak veroorzaakt een overbelasting van de pezen pijn en irritatie.

Voetklachten
Er kan gesteld worden dat de voet erg complex in elkaar zit. Per voet heb je namelijk 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en 107 banden. Door deze complexe bouw zorgt u voet voor stabiliteit en schokdemping. Voetklachten komen dus in veel verschillende vormen voor.

Hielspoor – Een van de meest voorkomende voetklachten is hielspoor, ook wel peesplaatontsteking genoemd. Dit kan pijn veroorzaken onder de hielen tijdens het lopen, hardlopen of sporten en kan ontstaan door overbelasting. Maar kan ook ontstaan wanneer u in een korte periode erg veel aankomt, door ouderdom of door een verkeerde voetfunctie. Zorg dat u hier zo snel mogelijk aan behandeld wordt door een fysiotherapeut bij u in de buurt. Want als u dit niet doen, dan kunnen klachten jarenlang aanhouden.

Artrose – Wanneer artrose (gewrichtsslijtage) in de voet optreedt, kan dit zorgen voor pijn en bewegingsbeperking. Dit kan ontstaan ontstaan als gevolg van reuma of een standsafwijking van de grote teen (hallux valgus). Normaal hoort de grote teen recht te staan, maar bij een standafwijking staat deze schuin naar buiten, in de richting van uw tweede teen. Dit kan in de familie zitten en dus erfelijk zijn, maar ook het dragen van te kleine schoenen of hoge hakken kunnen de boosdoeners zijn.

Botbreuk – De 26 botten die zich in uw boet bevinden kunnen allemaal breken. Uw tenen bijvoorbeeld, kunnen breken door deze hard te stoten of door er iets zwaars op te laten vallen. Ook verzwikking kan leiden tot een breuk in de middenvoet.

Hamerteen of klauwteen – Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en het gewricht tussen het tweede en derde kootje is gestrekt. We spreken van een klauwteen wanneer beide gewrichten gebogen zijn en het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje overstrekt is. Deze voetafwijkingen ontstaan wanneer de banden en pezen die de teen laten buigen, te kort zijn geworden. Een van de oorzaken hiervan is ouderdom, maar kan ook ontstaan door het dragen van te kleine schoenen.

Mortons Neuroom – Mortons Neuroom is een verdikking die optreedt in de gevoelszenuw van de tenen. Vaak heeft u dan last van een brandend of stekend gevoel en het gevoel alsof er iets tussen de tenen zit. Deze aandoening bevindt zich vaak, vanaf de grote teen geteld tussen de derde en vierde teen. Ook dit kan ontstaan door het dragen van te kleine of nauwe schoenen.

Wat kan een fysiotherapeut voor jou betekenen?

Wanneer het natuurlijke herstelproces niet voldoende is voor een volledig herstel is het tijd om naar een fysiotherapeut bij u in de buurt te gaan! De fysiotherapeut zal dan op zoek gaan naar de factoren die het natuurlijke herstel belemmeren. Aan de hand van deze factoren stelt de fysiotherapeut, samen met u, een persoonlijk behandelplan op die de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit verbeteren. Op deze manier werken jullie samen aan een volledig herstel.

fysio Gouda, fysiotherapie gouda, fysiotherapeut gouda, fysio sporten, fysiotherapie sporten, fysiotherapeut sporten, gouda sporten, fysio bewegen, fysiotherapie bewegen, fysiotherapeut bewegen, gouda bewegen

Voorkom voet- en enkelklachten

  • Draag goed passende schoenen; zorg dat je geen te kleine schoenen draagt.
  • Train de onderbeenspieren.
  • Draag bij risicovolle sporten een brace of tape.
  • Let goed op hoe je je voeten neerzet, vooral wanneer u uw op onbekend of oneffen terrein bevindt.
  • Coördinatietraining.
  • Luister goed naar uw lichaam.
  • Schat uzelf niet te hoog in en bouw trainingen altijd geleidelijk op.
  • Doe altijd een goede warming-up en cooling down.